[ Pobierz całość w formacie PDF ]
prawdopodobieństwem domniemywać, że zmieści się on i w dalszych odcinkach przewodu i przejdzie
do dwunastnicy. Niestety, nie odbywa się ten proces bez bólu.
Na wiele tysięcy osób leczonych przeze mnie wystąpił tylko jeden znany mi przypadek, że
kamień z przewodu żółciowego musiał być usunięty chirurgicznie.
Zawroty głowy. Szybka i nagła poprawa odżywiania mózgu, jaka pojawia się na skutek
odżywiania optymalnego, może spo'
którego organizm nie jest jeszcze przystosowany. Może wówczas! wystąpić osłabienie i zawroty
głowy. Jest to stan przejściowy.| Zapobiegawczo można wtedy wypić kawę (ale nie słodzoną!) h
kieliszek koniaku. Nie należy gwałtownie zmieniać pozycji z leżącej na siedzącą lub stojącą, by nie
powodować szybkiego od-j pływu krwi z mózgu. Dolegliwości te ustępują samoistnie szybko.
Mniejsza wrażliwość na ból. U osób żywiących się optymalnie bardzo zmniejsza się
wrażliwość na ból. Na przykład: użądlenie pszczoły powoduje tylko niewielki odczyn, podobnie
oparzenie pokrzywą lub wrzątkiem jest mniej bolesne i mniejszy jest odczyn na skórze. Jeżeli
zauważymy takie objawy, bądzmy tego świadomi.
Zwiększona wrażliwość na sól. Na diecie optymalnej człowiek w zasadzie w ogóle nie
potrzebuje soli. Ludzie żywiący się optymalnie od wielu lat w ogóle nie solą potraw nie dlatego, że tak
trzeba, bo tak nakazuje dieta, ale dlatego, że potrawy nawet lekko posolone odczuwają jako
przesolone. Trzeba więc solić potrawy tylko do smaku, coraz mniej. Nie trzeba solić potraw, które
najmniej smakowo tego wymagają, np. sałatek, surówek itp., zwłaszcza gdy w ich skład wchodzą
produkty solone, np. żółty ser, ryby z puszki, marynaty, ogórki kiszone itd.
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny, inny jest jego organizm i
inaczej żywił się przed przejściem na dietę. Nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkich reakcji
organizmu. Po przejściu na żywienie optymalne, w pierwszym, najtrudniejszym dla organizmu
okresie, należy obserwować swoje reakcje na zmienione żywienie i w razie potrzeby przychodzić
sobie z pomocą, mając cały czas świadomość, że pewne objawy niekorzystne jeśli w ogóle się pojawią
spowodowane są nie dietą jako taką, ale naszymi błędami, które na początku możemy popełniać, lub
dotychczasowym stanem naszego zdrowia. Nie ma takiego człowieka, któremu prawidłowo i
długotrwale stosowana dieta optymalna by zaszkodziła. Ja przynajmniej o takim nie słyszałem.
VII. JADAOSPISY I PRZEPISY NA TYDZIEC %7Å‚YWIENIA
OPTYMALNEGO
Podane w tym rozdziale jadłospisy należy traktować jako, przykładowe, a w żadnym razie nie
jako obowiązujące. Można; jeść każdy posiłek z innego dnia, można posiłki pomijać, można' też je
zmieniać i modyfikować.
Jadłospisy są wielce urozmaicone. Każdego dnia podane są inne potrawy. Wcale nie muszą
być takie w codziennym żywieniu. Chodziło bowiem o to, by przekazać Czytelnikom jak najwięcej
różnorodnych przepisów. Podane są np. trzy rodzaje chleba optymalnego. W rzeczywistości ten sam
chleb, np. biszkoptowy, będziemy jeść przez cały tydzień, bo na tyle nam przeważnie starcza, a
dopiero gdy go zjemy, upieczemy następny, taki sam albo inny. Podobnie np. w dniu V jemy na
kolację kaszankę domową i więcej się ona w jadłospisach nie pojawia, a przecież wiadomo,! że
robimy jej więcej niż zdołamy zjeść na jeden posiłek, więc i będzie występować w naszym jadłospisie
przez kilka kolejnych| dni. Dotyczy to także ciast, wędlin, bigosu itd.
W jadłospisach podajemy porcje na 1 osobę, ale nie znaczy to,; że koniecznie trzeba tyle zjeść.
Obowiązuje omówiona już po*j przednio zasada, że jeść należy tylko tyle, by zaspokoić głód, nig dy
nie przejadać się. Jeśli nie chce nam się jeść rano, można prze sunąć śniadanie na godziny
południowe; jeśli obiad zjedliśmy dość pózno i wieczorem nie czujemy głodu, możemy zrezygnować
z kolacji lub zjeść połowę tego, co podaje jadłospis.
Nie pojadać między posiłkami. Po posiłku pozostawić przewód pokarmowy w spokoju, aż
strawi to, co zjedliśmy, odpocznij i dopiero wtedy jeść, gdy organizm da nam sygnał w postaci chęci
na zjedzenie czegoÅ›.
Cyfry w ramkach zamieszczonych w jadłospisach oznaczają zawartość białka (B), tłuszczu (T)
i węglowodanów (W) w całym posiłku oraz jego kaloryczność. Natomiast w ramkach pod tytułem
przepisu kulinarnego podane są te same dane, ale w odniesieniu do 100 gramów danej potrawy.
Osoby lubiące duże urozmaicenie w jedzeniu odsyłam do mojej Książki kucharskiej" wydanej
w 1998 roku przez wydawnictwo "WGP". Zawiera ona 30 zbilansowanych jadłospisów i 700
przepisów na różnorodne potrawy znajdujące zastosowanie w żywieniu optymalnym.
DZIEC I
Zniadanie
B 41g, T 107g, W 10g | 1 : 2,1 : 0,25 1200 kcal
Jajecznica: kawałek boczku (15 dag) pokroić na grube skwarki, stopić, skwarki zrumienić. Wbić 2
jajka i 1 żółtko, wymieszać szybko, by połączyły się z tłuszczem. Smażyć na wolnym ogniu, by jajka
się ścięły, ale pozostały pulchne.
Do jajecznicy zjeść kronikę (10 dag) chleba biszkoptowego (przep. poniżej). Popić szklanką
herbaty (bez cukru) z plasterkiem cytryny.
Jajecznicę można robić też na maśle (8 dag), smalcu (7 dag) lub słoninie (8 dag), zachowując
podane wyżej proporcje. Można też robić ją z 3 jajek albo z 1 jajka i 2 żółtek. Proporcje zmieniają się
nieznacznie.
Obiad
B 28g, T 83g, W 22g | 1 : 3 : 0,8 | 965 kcal
Centymetrowej grubości kotlet z karkówki (15 dag), zbić lekko, obtoczyć dwukrotnie w
rozmieszanym jajku i drobno zmielonej bulce tartej. Na patelni roztopić 2 łyżki smalcu (5 dag) i
usmażyć kotlet. Zjeść z łyżką ziemniaków (10 dag) roztartych z tłuszczem spod kotleta. Do tego
nieduży kiszony ogórek (przep. na str. 146).
Kolacja
Dwa placki serowe (10 dag) z masłem (3 dag) i łyżeczką niesłodzonej marmolady
owocowej. Popić szklanką słodkiej śmietanki (12 dag).
B15g, T63g, W10g 1 : 4,2 : 0,7 680 kcal
Aącznie dzień I B 84g | T 253g | W 42g | === |1 : 3 : 0,5 | 2845 kcal
CHLEBEK BISZKOPTOWY
B 11,2g, T 20g, W 10g | 1:2: 0,9 | 273 kcal |
Do 10 białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Na stępnie, cały czas ubijając, dodać po
jednym 10 żółtek. Na koniec wsypać 1/2 szklanki mąki (10 dag) wymieszanej z dwoma łyżeczkami proszku do
pieczenia. Na koniec wlać 1/2 kostki (10 dag) stopionego lecz chłodnego masła. Po wymieszaniu ciasto wlać
do foremki wysmarowanej grubo masÅ‚em i wysypanej tartÄ… buÅ‚kÄ…. Piec okoÅ‚o godziny w temperaturze 200°C.
Chlebek wystudzić w wyłączonym piecyku, wtedy nie opadnie.
PLACKI SEROWE
|B 13,7g, T25,3g, W9,2g| 1 ; 1,8 : 0,7 | 329 kcal
[ Pobierz całość w formacie PDF ]